Zelf groenten fermenteren is erg makkelijk. Bovendien is het goedkoop, lekker én gezond!


Kolen van bij CRU.

Ingrediënten

  • Zout
  • Water
  • Kool naar keuze (witte kool, rode kool, wortelen, …)
  • Afsluitbare glazen pot (bijvoorbeeld een lege confituurpot die je in de vaatwasser of met kokend water hebt schoongemaakt)

Aan de slag: 

  1. Snij de kool in fijne reepjes en doe ze in een grote kom.
     
  2. Bestrooi de kool met zout (2 % van het gewicht van water en groenten) en meng onder elkaar.
    Strooi er geleidelijk aan nog zout bij en proef eens tussendoor, zodat je niet te veel zout gebruikt.
     
  3. Laat de kool een halfuurtje staan.
     
  4. Knijp nu met je handen in de kool, zodat er vocht uitkomt.
    Je kan ook een vijzel gebruiken.
    Laat dit vocht in de kom.
     
  5. Doe de groenten samen met het vocht in de glazen pot en druk alles goed aan, zodat er opnieuw vocht uit de kool komt en de groenten in hun eigen vocht staan.
    Stop de potjes niet te vol, want de kool kan nog uitzetten.
     
  6. Sluit de pot luchtdicht af.
     
  7. Laat de pot min. drie dagen op kamertemperatuur staan om te fermenteren.
    Hoe langer je de pot op kamertemperatuur laat staan, hoe zuurder de groentjes.
    Ontlucht de potjes iedere dag door het deksel even open te draaien en terug te sluiten.

 

Na drie dagen zet je de pot in de koelkast en kan je proeven.
Smaakt de kool fris zuur, dan is ze klaar om op te eten!
Ideaal om je salades, boterhammen, of andere gerechten te pimpen.

Voeg Fleur de sel Griekenland toe aan favorieten
Fleur de sel Griekenland
Fleur de sel Griekenland 100 gr 790/stuk € 7,90 / 100gr
Fleur de sel Griekenland
Voeg Wortelen bussel toe aan favorieten
Wortelen bussel
Wortelen bussel 500 gr 390/stuk € 7,80 / kg
Wortelen bussel