Canarische bananen uit Gran Ganaria

De ene banaan is de andere niet…  Ja, ze zijn meestal geel en bijna altijd krom, maar wist je dat er wel duizenden soorten bananen bestaan? En toch kennen we in Europa voornamelijk de typische grote gele cavendish-bananen uit Zuid-Amerika of Afrika. CRU ging op zoek naar iets anders…  

Zoektocht naar unieke smaken  

Dieter, aankoper groenten en fruit bij CRU, en partner Josse staken de hoofden bij elkaar en zochten naar een banaan die er echt uitspringt op vlak van smaak: intens aroma, vol en zoet. Tijdens hun zoektocht kwamen ze op de Canarische Eilanden, met name Gran Canaria, terecht. Het subtropische klimaat, de vulkanische grond en de toegewijde boeren zijn drie succesfactoren waardoor de Canarische banaan zo uniek is.

Het gaat hier om de variëteit ‘dwerg Cavendish’. Zoals de naam al doet vermoeden, een iets kleinere banaan dan we gewoon zijn. Je herkent ze aan het gele vruchtvlees en de suikervlekken -die onmiskenbare donkere vlekjes- die ontstaan door het hoge suikergehalte. De textuur is romiger en de smaak veel intenser en zoeter dan een klassieke banaan.

Langzaam rijpen  

Dankzij het subtropische klimaat met veel zon, milde temperaturen en een frisse, vochtige zeebries rijpen de bananen op de Canarische archipel beetje bij beetje. In totaal zo’n zes maanden: dubbel zo lang dan gangbare bananen die al na drie maanden geplukt worden. Door het langzaam groeien wordt de banaan in een veel later rijpingsstadium geoogst en heeft ze zoveel meer smaak ontwikkeld. Ook de vulkanische grond draagt bij aan een de unieke smaak.

Het oogsten op het optimale moment van rijpheid en de korte transporttijd (in tegenstelling tot Zuid-Amerika zijn de Canarische eilanden bijna buren) zorgen ervoor dat we deze bananen veel verser en rijper kunnen aanbieden. Doordat we geen ethyleengas gebruiken, kan het vruchtvlees zelf - in plaats van de schil - rijpen. En dat betekent een intens aroma!

Volgens de regels van het vakmanschap   

Verschillende onafhankelijke boeren, verspreid over zeven Canarische eilanden, telen de Canarische dwergbanaan. Dankzij de uiteenlopende microklimaten zie je de bananen het hele jaar door op bijna alle eilanden.

Een gemiddelde plantage, vaak een ‘erfstuk’ van een boerenfamilie, is nog geen hectare groot. Door die beperkte oppervlakte, en ook omdat de planten moeilijk bereikbaar zijn met machines, werken de boeren volgens de regels van het vakmanschap. De bananen worden bijvoorbeeld met de hand verzorgd en geoogst. Zo kunnen de boeren focussen op kwaliteit, niet op rendement. Na de oogst worden de bananen ook niet behandeld om de bewaring te verlengen, want na zeven dagen liggen ze al op onze markt.

Op elk eiland zijn er experts die bij de producenten langsgaan en de teelt zorgvuldig opvolgen. Omdat de Canarische eilanden deel uitmaken van Europa, voldoen de bananen uiteraard ook aan de strikte Europese normen rond milieu, arbeidsvoorwaarden en voedselveiligheid.

Sinds 2013 hebben de ‘Plátano de Canarias’ of Canarische bananen zelfs het IGP-label gekregen van de EU. Deze ‘beschermde geografische aanduiding’ verwijst naar de karakteristieken van een bepaalde streek, o.a. het microklimaat en vulkanische bodem, die bijdragen aan de unieke smaak van een product. Het is de enige banaan ter wereld met zo’n kwaliteitslabel!

Tips:    

 • Bewaar bananen op kamertemperatuur, nooit onder de 12 °C .
  Leg ze niet in de buurt van ander fruit en gebruik geen gesloten zakje.   
   
 • Zeven dagen na de oogst liggen de Canarische bananen op onze markt!
  Ze zijn dan nog groen (eetrijp plukken is immers onmogelijk) dus het verder rijpen gebeurt deels op onze markt en deels bij jou thuis.
  Omdat voorkeuren -de ene heeft graag hard, de andere zacht-  en kamertemperaturen verschillen, raden we je aan om te experimenteren met de rijping.
   
 • Proef en kies voor jou de ideale rijpingsduur.  
  Doordat de bananen natuurlijk rijpen, is het soms moeilijk aan de schil te zien of ze al rijp zijn.
  Wel geldt nog altijd: hoe geler en hoe meer suikervlekken (die donkere plekjes), hoe rijper.

Voeg Bananen toe aan favorieten
Bananen
Bananen ± 150 gr 480/kg
Bananen