Door te spelen met verschillende factoren tijdens het productieproces en de rijping kan je oneindig veel unieke smaken creëren. Zo vind je in onze kaastoog 5 verschillende kaasfamilies waarvan de smaak, geur en textuur telkens het resultaat is van de herkomst van de melk, het seizoen en de subtiele variaties in het productieproces en affinage- of rijpingsproces. Een 6e kaasfamilie die je kan terugvinden op onze webshop en in de ‘prepack’-toog op onze markt bevat o.a. de Italiaanse zomerkazen, Griekse feta, …

De 5 kaasfamilies liggen als volgt in onze kaastoog:

Geitenkaas of schapenkaas
Geiten- of schapenkaas

Naast stremsel en melkzuurbacteriën kunnen er bij geiten- en schapenkazen allerlei soorten schimmels toegevoegd worden: wit-, blauw-, geotrichum-, … schimmel. Elke schimmel resulteert in een specifieke smaak. Soms wordt de kaas ook bestrooid met houtskool.

  • Bijvoorbeeld: Mecorino, Aurélie, Bouyguette, Crottin Leenhof
Naar de geitenkaas >
Witschimmel

Naast stremsel en melkzuurbacteriën wordt er ook een witschimmelcultuur toegevoegd, die zorgt voor een specifieke smaak.

  • Bijvoorbeeld: Camembert de Normandie, Brie de Meaux, Robiola di Bufala
Naar de witschimmelkaas >
Witschimmelkaas
Roodflora of gewassen korstkazen
Roodflora of gewassen korstkazen

Tijdens de rijping wordt dit type kaas regelmatig gewassen met pekel of alcohol. Of gezouten, waardoor zich een specifieke flora ontwikkelt die zorgt voor de gele tot oranjekleurige korst op de kaas. Deze kazen rijpen meestal van een week tot een jaar en hebben een intense smaak.

  • Bijvoorbeeld: Mont d’Or, Reblochon, Taleggio latte crudo, Epoisses de Bourgogne
Naar de roodflorakaas >
Harde en halfharde kaas

De wrongel wordt in kleine stukjes gesneden en met heet water opgewarmd zodat het vocht nog beter uit de kaas druipt. Er wordt ook extra druk op de kaas gezet om nog meer vocht te onttrekken. De kazen van deze familie rijpen ook het langst: hoe langer de kaas rijpt, hoe harder. De textuur is bijgevolg eerder droog en brokkelig.

  • Bijvoorbeeld: Beaufort, Cru Tomme, Comté, Parmigiano Reggiano Cravero
Naar de halfharde kaas >
Harde en halfharde kaas
Blauwschimmelkaas
Blauwschimmel

Naast stremsel en melkzuurbacteriën wordt ook een blauwschimmelcultuur toegevoegd. Die zorgt voor de eigenheid van de blauwschimmelkazen. Wanneer de kaas rijp is, wordt hij vaak ook doorprikt zodat zuurstof vanbinnen de schimmel kan doen groeien.

  • Bijvoorbeeld: Stilton, Gorgonzola, Brebis en Cire
Naar de blauwe kaas >