Geperste kop – ook preskop, hoofdvlees of uufflakke genoemd - is een bereiding op basis van vlees van de kop van het varken. Het is een oeroud gerecht dat vroeger vooral gemaakt werd om niets verloren te laten gaan. Ook bij CRU willen we ‘rondwerken’ en alle delen van ons CRU-varken gebruiken.   

Samen met partner De Wulf -  die voor ons ook natuurham, droge worsten en boerenpaté maakt - hebben we ons eigen CRU-recept opgesteld. We maken gebruik van de volledige kop en nog een deel mager vlees van ons CRU-varken. De koppen en tongen worden gekookt in een bouillon van verse groenten. Omdat er een deel van het vel van de kop meekookt, vormt het water gelatine en stijft het op. Buiten wat kruiden wordt er niets aan de kop toegevoegd, de bouillon zorgt op zich al voor extra smaak.

Na het koken worden de koppen ontbeend en samen met het magere varkensvlees grof gemalen of ‘geperst’, vandaar de naam preskop. De varkenstongen gaan er op het laatste moment bij. Het resultaat is geperste kop met een mooie afwisseling van grove en fijne stukjes.

Combineer een sneetje geperste kop met onze CRU-mosterd en een sneetje CRU-brood. Je kan de preskop ook in een pan met een scheutje water laten smelten. Combineer de warme preskop met een puree op basis van aardappelen, karnemelk van Baliehof en CRU-mosterd.