Griekse olijfolie van Ladopetra, verkrijgbaar bij versmarkt CRU.

Ladopetra is een familiebedrijf waar nu al de derde generatie van de familie olijfolie van zeer hoge kwaliteit produceert.
Dat doen ze nog altijd met respect voor de natuur en volgens de hoogste standaarden.

In hun olijfgaarden in Chalkidiki groeien zo’n 5000 olijfbomen van de lokale variëteit ‘Hondrolia of Chalkidiki’. Die naam betekent ‘dikke olijf’ in het Grieks: de bomen staan dan ook gekend om hun dikke, smaakvolle olijven.

Sommige olijfbomen zijn wel meer dan 600 jaar oud. De familie plukt de olijven met de hand en brengt ze dezelfde dag nog naar de pers: ze gebruiken een oude Griekse steen om de olijven plat te walsen en de olie te extraheren.

Ladopetra maakt twee soorten olijfolie: early harvest en extra virgin.

Voor ongeveer een liter early harvest olijfolie - ‘Agourelaio’ in het Grieks - is er 11 kg onrijpe of groene olijven nodig. Dat is dubbel zoveel als voor de extra virgin olijfolie: daarvoor gebruiken ze de rijpe – zwarte – olijven van dezelfde variëteit. Beide olijfolies zijn koud geperst en ongefilterd om zo de rijke smaak van het fruit te behouden.

De early harvest olijfolie is groen van kleur, smaakt licht bitter en kruidig en heeft een fruitig aroma. Deze olijfolie komt het best koud tot haar recht. De extra virgin olijfolie heeft een zeer lage zuurtegraad, een krachtig aroma en een buitengewone volle smaak. Deze olie kan je zowel koud als warm gebruiken. Tip: bewaar olijfolie op een koele, donkere plek.

Wistjedatje:

Het verschil tussen groene en zwarte olijven zit in de rijpheid: groene olijven zijn nog niet helemaal rijp, als ze langer aan de boom hangen kleuren ze zwart.   

Voeg Olijfolie Early Harvest 500ml toe aan favorieten
Olijfolie Early Harvest 500ml
Olijfolie Early Harvest 500ml 500 ml 1890/stuk € 37,80 / l
Olijfolie Early Harvest 500ml
Voeg Olijfolie Ladopetra 500ml toe aan favorieten
Olijfolie Ladopetra 500ml
Olijfolie Ladopetra 500ml 500 ml 1350/stuk € 27,00 / l
Olijfolie Ladopetra 500ml
Voeg Olijfolie Ladopetra 5l toe aan favorieten
Olijfolie Ladopetra 5l
Olijfolie Ladopetra 5l 5000 ml 6980/stuk € 13,96 / l
Olijfolie Ladopetra 5l

Voeg Tips & tricks met olijfolie toe aan favorieten
Tips & tricks met olijfolie
Bereidingswijze | Inspiratie

Tips & tricks met olijfolie

Lees meer
Lees meer