In een klein straatje in Marino Laziale, op enkele km's van Rome, ligt ‘Il Norcino Bernabei dal 1912’. Daar maakt de 70-jarige beenhouwer Vito Bernabei al zijn hele leven lang heerlijke varkensporchetta, volgens het recept van zijn grootvader.

Italiaanse porchetta van Vito Bernabei.

Vitaliano of “Vito” is gekend om zijn buitengewone porchetta. Porchetta is een typisch Italiaanse rollade van laagjes opgerold varkensvlees en kruiden. Die porchetta maakt Vito op ambachtelijke wijze met kwaliteitsvol Italiaans varkensvlees en natuurlijke ingrediënten.

Vito versnijdt de buik en de rug van een varken en kruidt het vlees met zout uit Cervia, kwaliteitsvolle peper, knoflook, wilde venkelbloemetjes (niet de zaadjes), gedroogde rozemarijn en gemalen chilipeper. Daarna rolt hij het vlees op, naait hij beide kanten dicht en gaat het vlees acht uur lang in de oven op een lage temperatuur. Het resultaat is mals en sappig varkensvlees met een krokante korst.

Italianen eten een snee porchetta bijvoorbeeld op een broodje, maar je kan het ook in stukjes snijden en serveren als tapa of een hele snee opdienen met aardappelen en gegrilde groenten.

Wil je Vito graag aan het werk zien? Bekijk dan deze video: