Een verlaten kronkelweg tussen de velden leidt je naar wijndomein Chenoy in Namen.
Je waant je door Zuid-Frankrijk, inclusief wijnranken.
We staan er als belgenland misschien nog niet zo bekend voor, maar we kunnen verdomd goede wijnen maken.
En dat bewijst Domaine du Chenoy: hun wijnen stonden al op tafel bij onze koning.   

Lokaal, origineel en in harmonie met de natuur.
Deze drie pijlers van Domaine du Chenoy weerspiegelen zich helemaal in de wijnen.
De aandacht die de broers Pierre-Marie en Jean-Bernard Despatures besteden aan het werk in de wijngaard, de vinificatie van de druiven en de rijping van de wijnen is ongelofelijk.

Belgisch vakmanschap   

Citadelle en terra nova zijn de eerste cuvées waar de broers mee uitpakken.
In 2017 namen deze twee bio-ingenieurs het wijndomein van Philippe Grafé over. Grafé werd nog uitgeroepen tot Belgian Wine Personality of the Year.
Om te bewijzen dat we ook in België uitstekende wijnen kan maken, stampte de man in 2003 het huidige domein uit de grond. 

“Voor we het domein overnamen was mijn broer technisch directeur van twee grote kastelen in de Medoc, net boven Bordeaux”, vertelt Pierre-Marie.
“Eigenlijk hebben we er altijd van gedroomd om samen iets op starten. Niet veel later nadat mijn broer me liet weten dat hij terug naar België zou komen, vertelde een vriend me over Domaine du Chenoy.
Ik was op slag verliefd. Wij namen contact op met Grafé, inmiddels 82, en konden zijn domein overnemen. Een droom die uitkomt...” 

Uniek terroir, unieke druiven, unieke wijn   

Domaine du Chenoy behelst een terrein van 11 hectare met een helling van 15% op het zuiden.
De ondiepe klei-leemgrond en rotsachtige ondergrond afgewisseld met kalksteen, zandsteen en leisteen maken het een ideaal terroir voor de druiventeelt. 

In hun wijngaarden vind je maar liefst tien druivenrassen, initieel aangeplant door Grafé: bronner, merzling, hélios, johanniter en solaris voor de witte en pinotin, rondo, cabertin en régent voor de rode wijnen.
“Een van onze sterktes is dat de wijnstokken 15 jaar oud zijn: op die leeftijd beginnen ze wat karakter te kweken. Net zoals een tiener”, lacht Pierre-Marie. 

 

“Voor ons is het belangrijk dat we met onze specifieke rassen een unieke wijn creëren” vervolgt hij.
“Een wijn met een bepaalde originaliteit, wijn die ons terroir weerspiegelt. Niet een zoveelste kopie van een chardonnay of pinot noir. Wijn drinken is een beleving.”  

In harmonie met de natuur   

“Het grootste deel van onze kwaliteit is te danken aan het werk van mijn broer en ik in de wijngaard”, aldus Pierre-Marie. “Snoeien, onkruid wieden, oogsten met de hand…
Dat vakmanschap is echt belangrijk om tot een goede wijn te komen. 

Verder vinden we het belangrijk om met respect voor de natuur te werken.
Sinds 2019 zijn we biologisch gecertificeerd en soms gebruiken we zelfs technieken uit de biodynamie.
Tussen onze wijnstokken leeft een hele dierenpiramide, van insecten tot roofvogels. 

Bovendien laten we het gras vaak groeien, dat zorgt voor een grotere biodiversiteit onder en boven de grond.
Zo creëer je een omgeving waarin bijvoorbeeld een natuurlijke vijand een ziekte op de druiven gaat bestrijden.
Onder de grond zorgen de wormpjes dan weer dat de bodem beter kan ademen.” 

Wijn met een mooie frisheid   

 Voor een kwaliteitsvolle assemblage en vinificatie doen Pierre-Marie en Jean-Bernard beroep op het vakkundig advies van Eric Boissenot.
“Deze bekende oenoloog heeft veel ervaring bij grote kastelen in Bordeaux”, legt Pierre-Marie uit.
“Voor hem is het ook leerrijk om met onze minder bekende cépages (druivenrassen) te spelen en tot een mooi evenwicht te komen. 

Het voordeel van onze noordelijk gelegen wijngaarden is trouwens dat onze wijn een mooie frisheid bevat.
Die frisheid is in zuidelijkere gebieden zoals Zuid-Frankrijk veel moeilijker te bereiken. 

Tot slot ligt een derde deel van onze kwaliteit in onze kelder. Ontdek onze op eiken vat gerijpte rode wijn 'Grand Chenoy'.