Brussels grondwitloof met ham en kaas

Recept: brussels grondwitloof met ham en kaas

Ingrediënten voor 4 personen: 

  • 8 stronkjes Brussels grondwitloof
  • 8 sneetjes natuurham of ovengebakken ham
  • 250 g geraspte Groenentaler
  • 50 g hoeveboter Sioen
  • 50 g bloem uit voorraadkast
  • 5 dl volle melk Baliehof
  • Muskaatnoot (uit eigen voorraadkast)
  • Peper en zout

Aan de slag: 

  1. Verwijder de bittere onderkant van de witloofstronken.
     
  2. Gaar het witloof in een pan met wat boter op een zacht vuurtje, kruid met peper en zout.
     
  3. Laat het witloof afkoelen en laat het overtollige vocht uit de stronkjes lopen.
     
  4. Rol de witloofstronken in de ham en leg ze in een ovenschaal.
     
  5. Maak een roux.
    Smelt hiervoor 40 g hoeveboter en roer de bloem eronder.
    Zorg dat de roux niet aanbakt.
     
  6. Voeg de melk al roerend toe en blijf roeren tot de roux helemaal opgelost is en je geen klonters meer ziet.
     
  7. Voeg de geraspte Groenentaler toe en haal van het vuur. (Houd nog een beetje opzij om je schotel af te werken.)
    Blijf roeren tot de geraspte kaas helemaal in de saus gesmolten is.
     
  8. Kruid af met peper, zout en muskaatnoot.
     
  9. Overgiet de witloofstronkjes die je eerder in de ham gerold hebt met de kaassaus en werk de schotel af met de overige geraspte Groenentaler.
     
  10. Plaats de ovenschotel in de oven en laat grillen tot je een lekker kaaskorstje ziet.