Salade niçoise

Recept: salade niçoise.

Ingrediënten voor 4 personen: 

  • 2 blikken Ventresca tonijn
  • 12 ansjovisfilets (Anchoa)
  • Een handje slamix per persoon
  • 4 tomaten
  • 250 g prinsessenboontjes of boterboontjes (volgens beschikbaarheid)
  • 300 g krielaardappelen
  • 1 kleine rode ui
  • 4 eitjes
  • 1 theel. mosterd op traditionele wijze
  • 2 eetl. olijfolie 1 citroen (citroensap)
  • Zwarte peper 
  • Fleur de sel

Aan de slag: 

  1. Kook de krielaardappeltjes beetgaar in gezouten water, giet af en plaats ze in een ovenschaal. Kruid met peper en besprenkel met olijfolie en zet ze nog zo’n 15 min. in een voorverwarmde oven op 180 °C. Zijn ze klaar? Laat ze afkoelen.
     
  2. Breng opnieuw gezouten water aan de kook voor de boontjes. Spoel de boontjes en snij de uiteinden eraf. Kook ze zo’n 5 à 7 min. en spoel nadien onder koud water.
     
  3. Kook de eitjes ongeveer 8 min. tot iets voor het hardgekookt punt zodat het eigeel nog lekker smeuïg is. Laat de eitjes afkoelen onder koud water, pel ze en snij in vier.
     
  4. Was de sla, snij de tomaten in partjes en de rode ui in fijne ringen.
     
  5. Maak de vinaigrette: meng de mosterd, de olijfolie en het citroensap tot een homogene massa. Kruid naar smaak met peper en zout.
     
  6. Schik de salade op het bord: begin met de sla en verdeel de boontjes, de krielaardappelen, de tomaten, de eitjes, de tonijn (een half blik per pers.), de ansjovisfilets (4 per pers.) en de uiringen. Werk af met de vinaigrette.

 

Om te drinken: 

Alborina Gavi Docg Castello di Tassarolo.