Recept: Speculoos met vanille mascarpone en hazelnootkaramel.

Ingrediënten voor personen: 

  • 4 Cru-speculoosjes (1 speculoos per pers.)
  • 350 g mascarpone
  • 150 g suiker (50 g voor bij de mascarpone en 100 g voor de karamel)
  • 1 vanillestok
  • 2 peren naar keuze (bv. Concorde)
  • 1 eetl. Bloemenhoning
  • Enkele takjes tijm
  • 1 pakje Piemontese hazelnoten (8 hazelnoten per persoon)

Aan de slag: 

  1. Snij de peer doormidden, verwijder het klokhuis over de lengte en snij in fijne partjes (schillen hoeft niet).
    Besprenkel ze met de honing en de de tijm en laat enkele uurtjes marineren.
     
  2. Hazelnoot karamel: warm de hazelnoten even voor in de oven.
    Laat de suiker smelten met 5 cl water, voeg de warme nootjes toe en giet de karamel uit op inox of bakpapier en laat afkoelen. Eens afgekoeld, snij je de karamel in stukken.
     
  3. Klop de speculoosjes kapot tussen een handdoek.
     
  4. Spreid de gemarineerde peertjes uit op een bakplaat met papier en laat 15 min. roosteren in de oven op 180°.
     
  5. Meng de mascarpone, suiker en vanillemerg onder elkaar
    (tip: leg de vanille peul die overblijft na het merg in olijfolie of suiker om nadien van te genieten).
    Steek in een spuitzak.
     
  6. Dresseren:
    Spuit een dot mascarpone op een diep bord, leg de schijfjes peer erop en werk af met de crumble van speculoos en de hazelnoot karamel. Werk eventueel af met enkele druppeltjes vanille-olie.

 

Geïnspireerd door Lady chef Sofie Dumont >

Ingrediënten

Voeg Speculoos toe aan favorieten
Speculoos
Speculoos 350 gr 780/stuk € 22,29 / kg
Speculoos
Voeg Mascarpone Casa Madaio toe aan favorieten
Mascarpone Casa Madaio
Mascarpone Casa Madaio 2480/kg € 24,80 / kg
Mascarpone Casa Madaio
Voeg Vanille bourbon Madagascar Ilanga 3 stokjes toe aan favorieten
Vanille bourbon Madagascar Ilanga 3 stokjes
Vanille bourbon Madagascar Ilanga 3 stokjes 30 gr 1250/stuk € 41,67 / 100gr
Vanille bourbon Madagascar Ilanga 3 stokjes
Voeg Bloemenhoning uit Overijse 500g toe aan favorieten
Bloemenhoning uit Overijse 500g
Bloemenhoning uit Overijse 500g 500 gr 1600/stuk € 32,00 / kg
Bloemenhoning uit Overijse 500g
Voeg Tijm 25g toe aan favorieten
Tijm 25g
Tijm 25g 25 gr 350/stuk € 14,00 / 100gr
Tijm 25g
Voeg Hazelnoten-Nocciola Tostata Piemonte 200g toe aan favorieten
Hazelnoten-Nocciola Tostata Piemonte 200g
Hazelnoten-Nocciola Tostata Piemonte 200g 200 gr 890/stuk € 44,50 / kg
Hazelnoten-Nocciola Tostata Piemonte 200g