Hieronder geven we je enkele richtlijnen om wild te bereiden.
De tijden zijn gebaseerd op een gemiddeld stuk wild.
Afhankelijk van het gewicht van het vlees, type oven, etc. kunnen de gaartijden verschillen.
Gebruik een vleesthermometer om de precieze gaarheid van het vlees te meten.
De kerntemperaturen die worden vermeld, zijn de aangewezen temperaturen voor een optimaal resultaat van het CRU-product.

Hert

Hert

Groot wild

Voeding:
Jonge zaden, naaldhout, klavers, grassen, veldvruchten, eikels, beukennootjes,
bessen, mos, heide en boomschors.

Smaak:
Mager vlees met een uitgesproken wildsmaak, grof van structuur en donkerrood van kleur.

Kerntemperatuur: rosé 55 °C

  • Filets:
    Aankorsten in de pan aan één kant op hoog vuur en dan omdraaien en op zachter vuur laten garen tot wanneer kerntemperatuur bereikt is.
  • Sterke wildsmaak:
    Combineert goed met groenten met een uitgesproken smaak zoals pastinaak, rodekool, rode biet, spruitjes, schorseneren.

 

Everzwijn

Groot wild

Voeding:
Maïs, erwten, bonen, granen, eikels, kastanjes, fruit, klavers, grassen, kruiden, knollen, regenwormen, insectenlarven, knaagdieren.

Smaak:
Vlees met een relatief hoogvetgehalte, door de diverse voeding heeft het vlees een uitgesproken wildsmaak, donker vlees.

Kerntemperatuur: rosé 62 °C

  • Filet:
    Aankorsten in de pan aan één kant op hoog vuur en dan omdraaien en op zachter vuur laten garen tot wanneer kerntemperatuur bereikt is. 
  • Matige wildsmaak:
    Combineert goed met rodekool,savooikool, rapen en gestoofde sla.

 

Everzwijn
Haas

Haas

Klein wild

Voeding:
Grassen, kruiden, knoppen, zaden, twijgen, wortels, bieten, granen, jonge schors, paddenstoelen, appels, bessen.

Smaak:
Mals vlees met een krachtige wildsmaak, roodbruin van kleur.

Kerntemperatuur: rosé 55 °C

  • Rug:
    Aankorsten in de pan 15 à 20 min. op de filetkant op middelmatig vuur, omdraaien en verder laten garen 15 à 20 min. op middelmatig vuur.
  • Sterke wildsmaak:
    Combineert goed met groenten met een uitgesproken smaak zoals pastinaak, rodekool, rode biet, spruitjes, schorseneren.

Bosduif

Klein wild

Voeding:
Klaver, wilde kruiden, zaden, bessen, oogstresten, kolen

Smaak:
Compact en mals vlees met een uitgesproken wildsmaak

Kerntemperatuur: rosé 55 °C

  • In geheel:
    Aankorsten in de pan en dan nog 15 min. laten verder garen in de oven op 150 °C. Overgiet regelmatig met braadvocht.
  • Sterke wildsmaak:
    Combineert goed met groenten met een uitgesproken smaak zoals pastinaak, rodekool, rode biet, spruitjes, schorseneren.
Bosduif

Fazant

Klein wild

Voeding:
Grassen, granen, maïs, zaden, bessen, kruiden, knoppen, insecten

Smaak:
Fijne aromatische smaak

Kerntemperatuur: 70 °C

  • In geheel:
    Aankorsten in de pan en dan een klein uurtje laten verder garen in de oven op 150 °C (tip: bardeer eerst met spek, korst aan in de pan en laat nog 35 min. in de oven garen op 180 °C).
  • Filets:
    Aankorsten in de pan en enkele minuten laten verder garen in de oven op 180 °C.
  • Zachte wildsmaak:
    Combineert goed met lichte groenten zoals artisjok, knolselder of pompoen.

Ree

Groot wild

Voeding:
Jonge zaden, kruiden, knopjes van loofbomen, malse jonge blaadjes... een echte fijnproever en dat vind je ook terug in de smaak van het vlees.

Smaak:
Mager vlees met een zachte, maar wel zeer aromatische wildsmaak. Een fi jne draad, relatief licht van kleur.

Kerntemperatuur: rosé 55 °C

  • Stoofvlees:
    Aankorsten in de pan en dan langzaam laten garen op een zacht vuur met groenten, wildfond en wijn tot wanneer het vlees mals is.
  • Zachte wildsmaak:
    Combineert goed met lichte groenten zoals artisjok, knolselder of pompoen.
Ree