In het West-Vlaamse Wingene, nabij Brugge, ligt de snijbloemenkwekerij van Koen Hurtekant. Zijn bloemen staan bekend om hun uitstekende kwaliteit, vandaar dat Koen en CRU de handen in elkaar hebben geslagen.  

Drie generaties    

“Het telen van bloemen zit al drie generaties lang in onze familie”, vertelt Koen, “en zo’n negen jaar geleden heb ik het bedrijf van mijn ouders overgenomen.
Samen met mijn broer, vader en iemand die komt helpen wanneer het extra druk is, zijn we iedere dag in de weer met het planten, verzorgen, knippen en klaarmaken van de bloemen.”

 

Bloemen volgens het seizoen   

Koen teelt allemaal seizoensbloemen: tulpen, pioenrozen, calla’s en gladiolen.
“tussen februari en april is het tulpentijd, de calla’s bloeien dan weer tussen Moederdag en Allerheiligen. “Van mei tot begin juni loopt het seizoen van de pioenrozen”en tijdens de zomermaanden knippen we gladiolen

Omdat de kwaliteit in het juiste seizoen op z’n best is, telen we bloemen liefst enkel tijdens die periode. Dan hebben de snijbloemen sterke stelen, levendige kleuren en blijven ze langer mooi.” 

Op het juiste moment   

“Het voordeel van op kleine schaal te werken en niet volledig gemechaniseerd te zijn, is dat we makkelijk meerdere soorten bloemen kunnen telen.
Die flexibiliteit stelt ons ook in staat om verschillende variëteiten binnen een bepaalde soort te kweken.
Zo kiezen we bijvoorbeeld voor eerder zeldzame bloemen met speciale bloemvormen en kleuren. 

Daarnaast richten we ons op een zo hoog mogelijke kwaliteit. Dat doen we onder andere door een strenge selectie en door op het juiste moment te knippen.
Want wanneer je de bloemen te vroeg knipt, gaan ze niet open, en wanneer je te lang wacht, zijn ze te rijp.” 

Unieke variëteiten   

“Het leukste vind ik om nieuwe variëteiten uit te testen, zeker als er dan iets goeds of unieks tussen zit.
Ik experimenteer heel veel en werk daarvoor samen met mensen die gespecialiseerd zijn in het zoeken naar nieuwe rassen door middel van kruising en selectie.
Het is een voortdurende zoektocht en je hebt meerdere jaren nodig om resultaat te zien.
De teelt van pioenen is bijvoorbeeld echt een langetermijnproces dat tot wel tien jaar tijd vraagt. 

   

 

 Uniek assortiment      

“CRU geeft ons de kans om zelf een mooi assortiment samen te stellen voor de markt. Het is een manier om onze unieke bloemen aan het publiek te tonen.
Verder zit ik ook geregeld samen met CRU en wisselen we info, tips en feedback uit. Het is een leerzame manier van werken.
In de toekomst zou ik graag nog een aantal nieuwe, eigen pioenvariëteiten aan ons assortiment willen toevoegen.”