Onze vismannen en – vrouwen zijn vakmensen in hart en nieren en beschikken over allerlei kennis en vakmanschap die ze elke dag opnieuw in het fijnste van de zee steken.
Hun missie?
Jou de pure smaak van buitengewone producten op een eenvoudige manier laten herontdekken.

Het fileren: hoe gaan we te werk? 

Het is een kunst, het fileren van vis. Er bestaan namelijk veel verschillende vissen, die elk een andere aanpak nodig hebben.
Maar gelukkig weten onze medewerkers van het vismetier perfect hoe ze elke vis onder handen moeten nemen.

De meeste vissen komen in hun geheel toe op de markt en worden daar volledig schoongemaakt: kieuwen en ingewanden worden verwijderd, de vissen worden ontschubd en grondig gespoeld. Sommige bieden we in hun geheel aan, andere gefileerd.

Het fileren gebeurt ter plekke. Het fileren moet echt in je vingers zitten: het gevoel van je mes tegen de graat zonder in de graat te snijden. Maar daar stopt het niet bij. Ook eventuele stukjes vet of harde, beschadigde of gekwetste stukjes gaan eraf. Het vel laten we zitten, want dat geeft je vis extra veel smaak bij het bakken. Dat kan je daarna zelf makkelijk verwijderen. Wil je je vis toch zonder vel? Ook dat doen onze vismannen en –vrouwen met plezier voor jou.

Sommige ronde vissen (zoals leng en wijting) beschikken over een taai en onsmakelijk vel, andere hebben een dun en lekker velletje. De visfilets zelf kunnen meestal makkelijk van de ruggengraat gesneden worden. Maar de kleine graatjes dat is andere koek: die verschillen van soort tot soort. Ook die worden zorgvuldig verwijderd.

Zijn de platvissen in het seizoen? Ook die verschillen van elkaar. Over het algemeen zijn deze vissen moeilijker te fileren, omdat – je raadt het al – ze plat zijn en de filets dus dunner zijn. Meestal gebruiken we hiervoor een flexibel fileermes: dat maakt het makkelijker om nauwkeurig langs de graat van de vis te snijden.

Nog een fileertechniek, is het ‘vlinderen’ van vis, ook wel ‘en papillon’ genoemd. Hierbij wordt de vis ontgraat maar blijven beide filets aan elkaar hangen. Deze techniek is populair tijdens het BBQ-seizoen en wordt vooral toegepast bij kleinere vissen zoals sardienen, makreel, …