Hele kamillebloemetjes, een kleurrijke Pu & Pu bloemen- en kruidenmengeling, volledige pepermunt- of verveineblaadjes…

De kruidenthee van onze Griekse partner Grizo & Prasino heeft een heerlijk zuivere smaak en de mooie bloemetjes en blaadjes geven meteen een wow-factor aan je glas.    

Bloemen en kruiden van Grizo & Prasino

Achter Grizo & Prasino staat het duo Kostas & Aggeliki. Ze wonen in Thrace in het noorden van Griekenland waar ze kruiden en bloemetjes telen. Hun werk start op het veld: “Bij het bewerken van de grond gebruiken we zo weinig mogelijk machines”, begint Aggeliki. “Op die manier kunnen we voorzichtig en duurzaam omgaan met de grond en de planten. We telen ook op biologische manier en het oogsten gebeurt met de hand: enkel de delen van de plant die we nodig hebben, plukken we.”

Daarna halen ze met veel zorg de bladeren of bloemen van de geplukte takjes. Ook dat gebeurt met de hand. “Doordat we voorzichtig trekken en weinig kracht gebruiken, houden we de nerven van de blaadjes onbeschadigd en blijven ze gezond ”, aldus Aggeliki.

Eenmaal geplukt, worden de blaadjes gedroogd: tijdens dit natuurlijk proces trekt het vocht uit de kruiden. Na het controleren van het vochtgehalte en de kwaliteit van de blaadjes, worden de kruiden luchtdicht verpakt.

Voor de smaak en geur is het belangrijk dat de blaadjes en bloemen intact blijven. “Door ze in hun geheel te bewaren, behouden ze hun goede eigenschappen ”, vervolgt Aggeliki. “Wanneer je de blaadjes of bloemetjes versnippert, start het oxidatieproces onmiddellijk en komen er extra aroma’s en oliën vrij. Het is beter om de blaadjes heel te laten totdat je thee gaat zetten: wrijf dan de blaadjes kort in je handen en ruik, het aroma is direct veel intenser!”

Thee van Grizo & prasino, verkrijgbaar bij versmarkt CRU.

Deze Griekse kruiden en bloemetjes zijn ook ideaal om zelf ijsthee te maken. Je kan zowel starten van koud als van warm water: als je start van warm water, gebruik dan kokend water. Laat de thee enkele minuten trekken (zie verpakking) en laat dan een uur op kamertemperatuur afkoelen. Zet de thee daarna in de koelkast om verder te koelen en serveer met ijsblokjes. Als je start van koud water, laat je de kruiden een nachtje trekken.

Tips van Aggeliki:

  • Combineer vervein- ijsthee met een scheutje gin…   
  • Combineer de pepermuntthee met een scheutje oranjebloesemwater