Blu 61, verkrijgbaar bij versmarkt Cru

De kaasmakerij La Casearia Carpenedo is wereldberoemd dankzij de heel eigenzinnige, speciale kazen die er gemaakt worden. Ze worden in Italië bestempeld als dronken kazen. Omdat de kaas geaffineerd is met druivenmost, een overblijfsel van de wijnmakerij, en dat dit gebeurt in oude wijnvaten.

De gewoonte zou ontstaan zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de boeren in de buurt van het Noord-Italiaanse Treviso, waar La Casearia thuis is, werden overrompeld door Oostenrijkse troepen en de boeren hun kazen verstopten in wijnvaten. Het resultaat bleek spectaculair lekker. En is dat nog altijd.

Eén kaas van Carpenedo is vast aanwezig in CRU: Blu 61. Een blauwe kaas die werd gewassen met zoete, rode wijnmost van passitodruiven. Als toemaatje is de bovenzijde van de kaas bedekt met in wijn geweekte veenbessen. Deze sterksmakende maar niet overweldigende blauwe kaas blijft dankzij de veenbessen fris en fruitig van smaak. Blu 61 heeft internationaal tal van onderscheidingen   in de wacht gesleept.