Van een jonge geitenkaas tot een drie jaar gerijpte comté, bij partner Kaasaffineurs Van Tricht verzorgen ze al hun kazen alsof het hun eigen kinderen zijn. Ze selecteren niet alleen unieke kazen van buitengewone kwaliteit, ze zorgen er ook voor dat de kazen optimaal rijpen. “Kaas is een levend product, en het is onze specialiteit om elke kaas op de juiste manier te affineren”, aldus Frederic Van Tricht.    

Kaas in de genen.

Kaas in de genen  

De familie Van Tricht is al 40 jaar gespecialiseerd in kaas. “Van jongs af aan werd ik meegenomen in het wereldje, kaas zit dus echt in mijn genen”, vertelt Frederic. “Aanvankelijk kocht mijn vader Michel Van Tricht zijn kazen aan bij Franse affineurs, maar al gauw bouwde hij zijn eigen rijpingskast en begon hij te experimenteren. Zo reed mijn vader dikwijls naar de versmarkt Rungis in Parijs om kazen te kopen die hij affineerde en vervolgens verkocht.”

Niet veel later besloot Michel om nog een stap verder te gaan: kaas rechtstreeks bij de boeren aankopen. “Ondertussen hebben we een uitgebreid netwerk aan kaasproducenten in een tiental landen”, zegt Frederic. “En we ontmoeten er nog altijd nieuwe, bijvoorbeeld via beurzen, tips van collega’s en bevriende producenten of via kaastrips...”

Nieuwe smaken ontdekken  

“Het leukste vind ik om ontdekkingen te doen terwijl we op pad zijn”, glundert Frederic. “Ongeveer een keer per jaar maken we een kaastrip. Dan stippelen we een route uit en stappen we in de camionette. Zo waren we eens onderweg naar een afspraak in Normandië, toen we langs de weg een bordje zagen met “vente de Pont l’Eveque et Pavé d’Auge”.

We zijn het erf opgedraaid, hebben met de man een praatje gemaakt en bezochten zijn kaasmakerij. De man, die ook burgemeester van het dorp bleek, had meer koeien dan inwoners. En hij maakt fantastische kaas. Sindsdien hebben we zijn kazen in ons assortiment.”

Het gewone buitengewoon goed  

“Als affineur of kaasrijper is het belangrijk dat je op zoek gaat naar goede producten”, legt Frederic uit. “Je kan alle kennis en de beste installaties in huis hebben, maar een goed basisproduct is essentieel om tot een lekkere kaas te komen.”

“Het maken van kaas en het affineren ervan zijn twee verschillende metiers”, vervolgt hij. “Wij bepalen de affinage ook grotendeels zelf: wanneer ik een kaas zie en voel, weet ik hoe ik de rijping op een goede manier kan laten verlopen. In de grote industrie gebeuren beide vaak samen, maar kleine producenten, zeker de boeren, hebben dikwijls geen installatie en kennis om te rijpen. Zij laten hun kazen liever rijpen in handen van een affineur die hun werk voortzet.”

Voeling met de kaas  

In hartje Antwerpen, op de site van de stadsbrouwerij De Koninck waar ook chocoladepartner Jitsk zijn atelier is, heeft Van Tricht maar liefst acht verschillende rijpingskamers waarin de kazen onder de juiste omstandigheden rijpen. “Zo spelen we met de vochtigheid, de temperatuur en het koelsysteem”, zegt Frederic. “Bovendien hebben sommige kazen enkele weken nodig om te rijpen, andere enkele jaren.”

 “Affineren houdt ook in dat we de kazen regelmatig wassen, draaien, borstelen of insmeren. Wat we precies doen hangt af van het type kaas en in welk stadium ze bij ons binnenkomen.”

Voeling met de kaas

Elke kaas is anders 

“Via buizen en luchtsokken regelen we bijvoorbeeld de luchtkoeling en het vochtpercentage. Sommige kazen hebben veel vocht nodig om schimmel aan te maken, want dat is wat kaas uniek maakt. Doordat de koude lucht zich zachtjes verspreidt, krijg je mooie schimmelvorming en kan de kaas rustig rijpen.

Jonge kazen, bijvoorbeeld de geitenkazen van Karditsel, draaien we dagelijks of om de twee dagen om. Een jonge kaas bevat namelijk veel vocht, en vocht zakt. Wanneer we niet zouden draaien, concentreert het vocht zich onderaan en droogt de kaas bovenaan uit. Door te draaien rijpt de kaas egaler en vormt er zich een mooie korst.

Andere kazen, zoals roodflora, worden gewassen. We wrijven de kaas dan in met gezouten water of alcohol (bier, calvados, likeur…), wat een unieke smaak geeft. Op die manier kunnen we onze eigen stempel geven aan de kaas. Zo ontwikkelden we zelf de Camembert Calvados op basis van een klassieke camembert die we wassen met Calvados, paneren met een notenmengeling en vervolgens laten rijpen.

Bij harde kazen zoals comté of Parmiggiano Reggiano is het belangrijk dat ze af en toe geborsteld worden om de kaasmijt weg te halen. Soms geven we die kazen ook een beschermlaag door ze met een vochtige doek of neutrale olie in te smeren.”

Achter elke kaas een verhaal

Achter elke kaas een verhaal  

“Affineren is eigenlijk spelen en experimenteren met de middelen die je hebt. Soms gebeurt het dat er iets minder goed lukt, zoals een kaas die we wassen met bier en je proeft het niet. Ondertussen hebben we wel genoeg kennis en ervaring om te weten hoe we kazen moeten aanpakken. We hebben ook regelmatig contact met onze kaasproducenten en bij problemen zoeken we samen naar een oplossing.”

“Daarnaast is de samenwerking met CRU zeer intens. Ik vind het fijn dat we op dezelfde golflengte zitten. Het vakmanschap is duidelijk aanwezig op de markt. Ik heb mee de medewerkers van het kaasmetier opgeleid, zodat ze weten hoe ze best met de kazen omgaan. Ze hebben genoeg kennis om klanten te helpen met het samenstellen van een goede kaasplank.”

“Het is enorm boeiend dat je van een basisproduct als melk zoveel unieke smaken kan creëren. Ook de ambacht en het verhaal achter de kazen vind ik interessant: achter elke kaas staat een familie die zeer veel moeite steekt in hun product. Zelfs een klein land als België heeft zoveel diversiteit: abdijkazen, roodflora, (half)hard, blauwschimmel, witschimmel… je kan perfect een gevarieerde kaasplank samenstellen met enkel Belgische kazen.