Morieljes van bij versmarkt Cru.

De morielje is zonder twijfel een gewaardeerde en geheimzinnige champignon. Het seizoen is bijzonder kort, april en mei. Versheid is voor paddenstoelen een grote vereiste. In CRU komen de morieljes toe binnen de 24 uur nadat ze in Frankrijk of andere betrouwbare origines geplukt werden. Het moeilijkste bij morieljes is echter het uitzoeken van de juiste soort.   

Verschillende soorten willen weleens van smaakverschillen. En vermits er meer dan 50 variëteiten bestaan, is dat een moeilijke klus. De morieljes in CRU zijn de “gewone” morieljes. Dat is trouwens makkelijk om zelf waar te nemen: snij een morielje in de lengte door en je zal merken dat de echte een holle steel hebben. Alle andere morieljes beschikken over een gevulde steel.

Gewone morieljes staan in de lekkere keuken op een hoog voetstuk. Onvervangbaar lekker. Kip met morieljes is een klassieker in de Franse keuken. De paddenstoel laat zich ook prachtig combineren met verse witte asperges. Dat is niet geheimzinnig natuurlijk. Maar het feit dat morieljes rauw niet eetbaar zijn en gekookt of gebakken heerlijk smaken, is dat wel.