Sardines in blik, bedekt met olijfolie, zijn een mooi voorbeeld van fermentatie. Je kan zo'n blikje meer dan tien jaar bijhouden. De visjes binnenin worden steeds sappiger, smeuïger, ze krijgen een soort van gekonfijte smaak. Kortom, de sardientjes worden beter met de jaren.  Om de tel niet te verliezen wordt op de blikjes een jaartal (van productie) aan gegeven.

Sardines in blik van La perle des Dieux, verkrijgbaar bij CRU.

In CRU zijn verschillende jaargangen - 2016-2019 - aanwezig van één van de topproducenten: La Perle des Dieux van de Conserverie Saint-Gilles Croix de Vie in de Vendée, Frankrijk. Het zijn ronduit prachtige blikjes die elk jaar door een andere kunstenaar versierd worden. Elk jaar komt er een nieuw jaartal uit.

Om sardientjes te maken die kunnen rijpen, moeten aan heel wat kwaliteitseisen voldaan worden. De vissen moeten uiterst vers aangevoerd worden,  en in geen geval ingevroren. De sardines worden dan gezouten, schoongemaakt, een paar uren gedroogd, in een olijfoliebad opgewarmd, gekoeld, in blikjes gelegd waar ze met verse olijfolie overgoten worden. Uiteraard gebruikt men uitsluitend extra vierge olijfolie. Dan sluit men de blikken en ze worden gesteriliseerd.

In Parijs en in Brussel woedt er ondertussen een rage rond deze blikjes met jaartal. Ze worden vaak geserveerd in sterrenrestaurants, in blik “d’origine” samen met een groen slaatje. Van de blikjes zelf worden verzamelingen aangelegd. Puxisardinophilie heet de nieuwe hobby. In CRU bestaat alvast de mogelijkheid om te beginnen met een mooie verzameling…

Voeg Sardines millésimées 2017 toe aan favorieten
Sardines millésimées 2017
Sardines millésimées 2017 115 gr 800/stuk € 69,57 / kg
Sardines millésimées 2017
Voeg Sardines millésimées 2018 toe aan favorieten
Sardines millésimées 2018
Sardines millésimées 2018 115 gr 710/stuk € 61,74 / kg
Sardines millésimées 2018
Voeg Sardines millésimées 2019 toe aan favorieten
Sardines millésimées 2019
Sardines millésimées 2019 115 gr 650/stuk € 56,52 / kg
Sardines millésimées 2019