Akkerpaddenstoelen, portobello’s, eekhoorntjesbrood, cantharellen, shiitakes… Op onze markt vind je altijd super verse paddenstoelen. Met onze gevarieerde mix zet je makkelijk een rijkdom aan smaken op tafel.   

CRU-partner Harm van Unique Paddenstoelen stelt voor ons een originele paddenstoelenmix samen met een vijftal smaken die elkaar mooi aanvullen. Zo vind je in de mix akkerpaddenstoelen, kastanjepaddenstoelen, nameko’s, maitakes of oesterzwammen. De samenstelling varieert naargelang de oogst van de telers.

 “Neem nu de akkerpaddenstoel: een prachtig alternatief voor de klassieke Parijse champignon”, vertelt Harm. “Hij heeft dezelfde structuur, maar is veel intenser en voller van smaak. Omdat hij lichtjes naar anijs smaakt, wordt hij ook wel de anijschampignon genoemd. De smaak komt zowel puur als in combinatie met andere champignons mooi tot zijn recht.”

Gespecialiseerde telers  

Harm werkt samen met gespecialiseerde telers of ‘tuinders’ uit de regio Eindhoven. “Door kennisdeling zijn zich in die regio verschillende paddenstoelenboeren gaan vestigen. Elke tuinder is gespecialiseerd in één tot vier speciale soorten: elke paddenstoel heeft namelijk andere groeiomstandigheden.”

Om paddenstoelen te telen heb je in de eerste plaats sporen nodig. Omdat de sporen of zaadjes van paddenstoelen zo klein zijn, worden ze soms gemengd met graankorrels. Die combinatie van graan als drager van de sporen noemen we ‘broed’.

De voedingsbodem waarop het broed uitgroeit tot paddenstoelen bestaat uit organisch materiaal en varieert van soort tot soort: stro, miscanthus, mest, houtsnippers… of een combinatie. Die compostmix wordt gepasteuriseerd om alles 100% steriel te maken. Dat is belangrijk om de groei van verkeerde schimmels te vermijden: we willen namelijk dat enkel de ‘juiste’ schimmels of paddenstoelen groeien.

Na het steriliseren wordt het broed - graan met sporen - toegevoegd aan de compostmix of ‘het substraat’. Afhankelijk van de paddenstoel wordt het geheel in plastic zakken geperst of verspreid in ‘bedden’ in teeltcellen: donkere ruimtes waar temperatuur en luchtvochtigheid ideaal zijn voor de groei van de specifieke paddenstoel.

Voortplanten in de herfst  

Na een tijdje begint het mycelium zich te vormen: een netwerk van zwamdraden. Paddenstoelen of zwammen zijn eigenlijk de ‘vruchten’ of ‘bloemen’ van een schimmel. Een schimmel is zoals een plant, maar leeft grotendeels onder de grond in de vorm van mycelium. Net zoals appelbomen appels produceren, maken schimmels immers paddenstoelen aan.  

Wanneer de teler in de teeltcellen de temperatuur doet dalen, schieten de paddenstoelen van nature uit de grond. Doordat het net zoals in de herfst plots kouder en vochtiger wordt, vrezen de schimmels voor hun bestaan: als tegenreactie gaan ze volop paddenstoelen aanmaken, zodat de schimmel zich kan voortplanten.

Na enkele weken kunnen de boeren de eerste paddenstoelen oogsten. “Om de paddenstoel te oogsten, moet je lichtjes draaien en dan trekken”, vertelt de tuinder van de akkerpaddenstoelen. “We plukken enkel de paddenstoelen die volgroeid zijn. Na enkele dagen zie je alweer nieuwe paddenstoelen groeien. In totaal kunnen we wel vier keer oogsten per bed: we hebben vier ‘vluchten’, zoals ze dat in de paddenstoelenwereld noemen.”

Van Unique naar CRU  

De tuinders oogsten de paddenstoelen meestal op maandagochtend en die worden dan meteen opgehaald door Jeroen, de chauffeur van partner Harm. “Om 12 u. komt alles bij mij aan en dan kan het snijden, wegen en mengen voor de CRU-paddenstoelenmix beginnen”, vertelt Harm. “Met een mesje snijd ik wel 40 kg paddenstoelen per uur in grove stukken. Mijn vader vindt het fantastisch om me te helpen en ook Jeroen helpt met plezier mee.”

 “Om 14 u is alles klaar en brengt Jeroen de paddenstoelen naar CRU: ze zijn dus maar enkele uren in de kleine verwerkingsruimte en koelcel. Dinsdagochtend vind je de paddenstoelen al op de markt!”

Gekweekte vs. wilde paddenstoelen  

Naast gekweekte paddenstoelen die je jaarrond op onze markt vindt, bieden we tijdens de herfst ook enkele Europese wilde soorten aan die Unique Paddenstoelen voor ons uitzoekt. Alle gekweekte paddenstoelen zijn trouwens ooit wild geweest: soorten afkomstig uit andere delen van de wereld die nu ook hier, in gecontroleerde omstandigheden, kunnen groeien. Voor de smaak maakt het geen verschil: een paddenstoel verschilt er van smaak of hij nu gekweekt is of wild groeit.

Toch zijn er verschillende wilde soorten die we bij ons nog niet kunnen kweken: eekhoorntjesbrood, morieljes, cantharellen… En die schieten in de herfst volop uit de grond. We gaan altijd op zoek naar de beste kwaliteit en die hangt af van de temperatuur, vochtigheidsgraad, bereikbaarheid, etc. De herkomst van deze wilde soorten is dus elk jaar anders.

Hoe bewaren?  

Bewaar paddenstoelen maximaal drie dagen onderaan in de koelkast in een luchtdoorlatende verpakking.

Hoe klaarmaken?  

Enkel onze wilde paddenstoelen borstel je het best schoon voor gebruik. Was paddenstoelen zeker niet in water: ze nemen snel vocht op en verliezen zo hun smaak. Bak paddenstoelen een viertal minuten in hoeveboter samen met wat fijngesneden look, ui en peterselie. Werk af met zwarte peper en fleur de sel. Onze mix is ideaal in combinatie met risotto, wild, pasta, toast, etc.

Wistjedatje   

Gedroogde paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood en morieljes zijn vaak intenser van smaak dan de verse variant: door het drogen concentreert de smaak.