Sinds de start van CRU geloven we dat verse pasta, op ambachtelijke manier en met kwalitatieve ingrediënten gemaakt, niet mag ontbreken op onze markt. We hebben de tijd genomen om op zoek te gaan naar een partner die aansluit bij onze filosofie en waarmee we samen kunnen groeien. Zo kwamen we uit bij Kristl van Pasta Ti.

Na een jarenlange carrière in het bedrijfsleven – waaronder als directrice van een beschutte werkplaats - werd Kristl plots geconfronteerd met gehoorverlies. Werken ging minder vlot en ze besloot om meer tijd door te brengen in haar huis in Italië, het land waar ze haar hart verloor.

Bereiding van verse spaghetti bij partner Pastati.

Met passie gemaakt

“Door in Italië te zijn, nam ik ook steeds meer de mentaliteit van een Italiaanse mama over”, vertelt Kristl. “Ik kon niet stilzitten en leerde er echte verse Italiaanse pasta maken. Bijna dagelijks stond ik in de keuken van chefs en grootmoeders die me authentieke pasta hebben leren maken met de hand. Ik verdiepte me in de ambacht van pastaia of pastamaker, en al gauw besloot ik  volledig voor deze passie te gaan en ook in Gent duurzame verse pasta te gaan maken.”

Kind van de streek Gent

“Een Italiaanse chef is met me meegereisd naar België om me ook hier nog een week op te leiden”, vervolgt pastamama Kristl. “Ik gebruik duurzame op steen gemalen bloem van een molenaar in Piemonte. De Belgische tarwe is namelijk iets minder geschikt om verse pasta mee te maken. Voor de vulling van de ravioli werk ik met groenten rechtstreeks van het veld van kleinschalige boeren uit regio Gent. Ik wil de keten zo kort mogelijk houden.”

“Een jaar lang heb ik de pasta helemaal zelf gemaakt, maar al van bij de start van Pasta Ti wilde ik graag samenwerken met een maatwerkbedrijf – een beschutte werkplaats – om ook binnen de sociale economie iets zinvols te doen. Ik werk nu nauw samen met Aarova, Eat@12 in Oudenaarde: ik leid deze mensen op en ben voortdurend aanwezig om hen de kneepjes en knowhow van het vak eigen te maken.”

Kristl van Pastati.

Bloem leeft

“Verse pasta maken is eigenlijk heel eenvoudig: meer dan bloem, eieren en water komt er niet aan te pas. Toch vergt het heel wat oefenwerk: bloem leeft, het is een natuurlijk product en verandert naargelang de temperatuur en vochtigheid van de omgeving. Zo varieert de hoeveelheid water die we toevoegen van dag tot dag, maar zelfs ’s ochtends en ’s avonds kunnen er al verschillen optreden. Je hebt kennis nodig om dat aan te voelen”, besluit Kristl.

Verse pasta heeft een erg rijk aroma. Qua textuur heeft ze precies ‘schubben’ zoals een vis, waardoor de saus nog beter opgenomen wordt dan bij gedroogde pasta. Op onze markt vind je verschillende CRU-sauzen waarmee je deze pasta kan combineren: bolognaisesaus, tomatensaus, ...

Wist je trouwens dat ook de verpakkingen van Pasta Ti duurzaam zijn? Ze zijn gemaakt op basis van suikerriet, wat volledig composteerbaar is. De bakjes kunnen zowel in de oven als in de diepvries. Verse pasta kan ook perfect ingevroren worden, voor het bereiden is ontdooien niet nodig.

Voeg Verse spaghetti 200g toe aan favorieten
Verse spaghetti 200g
Verse spaghetti 200g 200 gr 430/stuk € 21,50 / kg
Verse spaghetti 200g
Voeg Ravioli spinazie-ricotta 200g toe aan favorieten
Ravioli spinazie-ricotta 200g
Ravioli spinazie-ricotta 200g 200 gr 750/stuk € 37,50 / kg
Ravioli spinazie-ricotta 200g

Voeg Bereidingstip voor de verse pasta of ravioli van Pastati toe aan favorieten
Bereidingstip voor de verse pasta of ravioli van Pastati
Bereidingswijze | Hoofdgerecht

Bereidingstip voor de verse pasta of ravioli van Pastati

Lees meer
Lees meer