Gember en kurkuma zijn beiden wortelstokken van tropische planten uit dezelfde familie. Een verse gemberwortel heeft een redelijk scherpe smaak, met toetsen van citrus. Het is een typisch ingrediënt in oosterse gerechten.

Verse kurkuma –   of geelwortel of turmeric - lijkt qua vorm op gember. De wortel wordt niet enkel gebruikt voor de smaak, maar ook voor de kleur: onder de schil heeft kurkuma een feloranje kleur. Kurkuma kleurt je gerechten geel, zo zorgt het bijvoorbeeld voor de gele kleur van currykruiden.

Verse kurkuma en gember schil je best voor gebruik. Voor kurkuma zijn handschoenen geen overbodige luxe als je de rest van de dag geen gele handen wilt ;-)

Inspiratie met verse gember en kurkumma.

Hoe gebruik je verse kurkuma en gember?     

  1. Je kan kurkuma en gember in plakjes snijden en mee koken met rijst, stoofpotjes met kikkererwten, of curries met vis of kip. Vergeet niet om de stukjes nadien er weer uit te vissen. Tip: gebruik een theebuiltje.
     
  2. Kurkuma en gember geven ook een unieke toets aan soep! Wortelsoep, pompoensoep, zoete aardappelsoep…. Schil enkele centimeters kurkuma en gember en stoof en kook mee. Opnieuw: haal de stukjes voor het mixen weer uit de soep.
     
  3. Kurkuma en gember zijn ook ideaal om (ijs)thee, limonade of verse sapjes op smaak te brengen. Maak bijvoorbeeld een lekkere winterse thee: verwarm water en voeg een stukje geschilde kurkuma en gember, een half kaneelstokje, het sap van een halve onbehandelde citroen en een beetje honing of suiker toe.
     
  4. Maak een warme kurkuma latte of gouden melk: verwarm volle melk van Baliehof in een pannetje en voeg enkele plakjes verse kurkuma en gember toe, samen met een snufje gemalen zwarte Sarawak-peper en een kaneelstokje. Voor de melk kookt, haal je de kurkuma, gember en kaneel eruit. Voeg nu wat suiker of honing toe naar smaak en dien op in een grote mok. Wie wenst, kan de latte afwerken met een laagje opgeschuimde melk.
     
  5. Verse kurkuma en gember bewaar je best in de koelkast.