Tongschar van bij versmarkt Cru.

Tongschar wordt heel vaak verward met zeetong, eveneens een platvis. De vissen lijken wat op elkaar, maar er zijn duidelijke verschillen. De tongschar leunt qua smaak aan bij de zeetong, maar heeft een iets smeuïger karakter. De textuur is zachter. Door de witte kleur van het visvlees wordt deze soort ook vaak ‘melktong’ genoemd.     

In principe wordt deze vis het hele jaar door gevangen, maar in CRU zal je hem niet altijd vinden. De tongschar is op zijn best van augustus tot maart.

De tongschar is een veelzijdige vis. Je kan hem pocheren, stomen of bakken. Voor een snelle, makkelijke en vooral smakelijke maaltijd stellen wij die laatste optie voor. Smelt een klontje goede boter in de pan en bak de vis drie à vier minuten aan elke kant. Meer heb je niet nodig: puur en simpel.     

Je kan dit visje serveren met een portie verse, krokante frieten, die je voorgesneden kan krijgen in CRU. Een fris slaatje, met of zonder dressing, maakt de maaltijd af. Nog een tip: je kan in CRU de tongschar laten fileren. Onze medewerkers leggen je dan graag uit hoe je ook met deze vis perfecte tongrolletjes kan maken. Dit vismaal is bovendien duurzaam, want tongschar wordt niet overbevist: het is vaak ‘bijvangst’ naast pladijs.