Assortiment chocolade van bij versmarkt CRU.

Een lekkernij die zonder fermentatie niet zou bestaan is chocolade.        

Cacaobomen groeiden oorspronkelijk enkel in tropisch Amerika. Maar de bomen die de cacaobonen produceren zijn vandaag over de hele tropische wereld verspreid. De vruchten worden geplukt en de kostbare bonen worden eruit verwijderd.  De bonen, die uit zichzelf weinig smaak hebben, laat men vervolgens een fermentatie ondergaan die de echte chocoladearoma’s doet ontstaan.     

Jitsk Heyninck, de chocoladepartner van CRU, werkt enkel met origine chocolade. De cacaobonen, want daarvan wordt chocolade gemaakt, zijn dus afkomstig van kleine producenten in het oerwoud. De boeren worden uitgekozen in functie van de cacaorassen, die ze aanplanten.     

De ligging van de plantages speelt ook een rol. Verschillende microklimaten geven verschillende kwaliteiten. Deze kleine producenten laten de natuurlijke gisten hun volle werk doen. Het resultaat is uiteindelijk telkens een andere chocolade.
De fermentatie zorgt dus voor de eigenheid en de verfijning.     

De moeilijkheid is dat in de natuur de dingen niet altijd verlopen zoals de mens dat wil. Daar komt natuurlijk de vakkennis naar boven. Jitsk is een kei in zijn vak en alle origine cacaobonen worden door hem uitgekozen. En uiteindelijk komen ze in de vorm van karaktervolle chocolade in CRU terecht.