In hartje Namen, tussen het groen, ligt het domein ‘Domaine la Falize’, waar men vruchten teelt met respect voor terroir en de natuurlijke biotoop.
Het domein telt momenteel zo’n 225 hectare landbouw- en bosgrond en is sinds 1904 in het beheer van de adellijke familie Mévius. Naast het kasteel - dat meteen in het oog springt wanneer je het domein oprijdt – wordt er ook aan wijnbouw, akkerbouw en tuinbouw gedaan. De zware en vruchtbare klei- en leemgrond van de regio is namelijk ideaal voor het telen van allerlei groenten en vruchten.

Domain La Falize, Namen.

Bewuste aanpak

Wanneer in de jaren ’90 naar boven kwam dat het grondwater van het landgoed vervuild was, besloot de familie over te schakelen naar biologische landbouw. Hiermee hoopten ze een betere biotoop te bieden, alsook de landbouwers in de regio te inspireren om ook stil te staan bij de conventionele aanpak. Wanneer in 2012 de eerste wijnstokken geplant werden en het startschot van de wijngaard gegeven werd, werd er overgeschakeld naar een biodynamische aanpak. Dat bleek zijn vruchten af te werpen en werd daarom doorgetrokken naar de tuin- en akkerbouw.

 De familie is er zich van bewust dat boeren een belangrijke rol spelen om de biodiversiteit te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen.

Eén van de belangrijkste pijlers als je biodynamisch wil werken is circulaire landbouw. De volle grond waar de aardbeien en andere vruchten in geteeld worden, wordt zo bijvoorbeeld gevoed met natuurlijke mest en compost. En de aardbeiplanten vormen op hun beurt voeding voor insecten en dieren. Daarnaast gebeurt het beschermen van de planten met preparaten: beschermingsmiddelen uit plantaardige extracties.

Natuurlijke bestuiving

De beestjes op het domein krijgen vrij spel. Hommels en bijen mogen de aardbeiplantjes naar hartenlust bestuiven. Dat kan je zien aan de haartjes op de witte aardbeibloemetjes: zijn die zwart, dan is de bloem bestoven. En bestuiving is uiteindelijk nodig om mooie vruchten te hebben.

Lieveheersbeestjes kunnen dan weer hun honger stillen met de bladluizen. En dat is een win-winsituatie, want dit is voor Domaine La Falize opnieuw een natuurlijke manier van bestrijding.

Aardbeien uit volle grond van Domaine La Falize.

Waarom CRU?

Naast de wijnbouw wilde de familie bekijken hoe ze het domein nog kon uitbreiden. Ze zochten naar producten waarin ze zich konden differentiëren. Belangrijk was dat ze hun missie te allen tijde konden doortrekken: producten van uitzonderlijke kwaliteit en de mogelijkheid tot een zo kort mogelijke distributie. M.a.w., de familie wilt een alternatief bieden aan de klassieke retailgroenten en -fruit, met smaak als focuspunt.

De familie zocht naast de horecasector nog naar andere kanalen om hun producten te verdelen en kwam zo al snel bij CRU terecht. Waarom? CRU heeft eenzelfde visie als het om smaak gaat.

Aardbeien uit volle grond van Domaine La Falize.

Aardbeien uit volle grond

Domaine la Falize teelt verschillende rassen aardbeien, van vroege tot late rassen. Op die manier spreiden ze het aardbeiseizoen en kunnen ze iets langer Belgische aardbeien aanbieden. De eerste vroege rassen vind je terug in niet-verwarmde tunnels, die de nodige bescherming bieden tegen de grillen van de natuur.

Van zodra het hoogseizoen is aangebroken, mei – juni, oogsten ze de aardbeien die in de buitenlucht hebben kunnen groeien.

De aardbeien worden er telkens één jaar op voorhand geteeld. Zo kunnen de wortels zich goed en ver in de grond nestelen wat resulteert in stevigere planten en betere vruchten.

De vruchten worden geoogst wanneer ze volledig rijp zijn: wanneer de aardbei intens roodgekleurd is en het steeltje licht verkleurt. Alles gebeurt er volledig manueel en tijdens het hoogseizoen wordt er elke dag geoogst: 6 dagen op 7, van 4.30 tot 10 u ’s ochtends.

Tips voor puur aardbeigenot

  1. Onze aardbeien hoef je niet te wassen.
    Doe je het wel?
    Hou ze dan niet te lang onder water, een aardbei absorbeert namelijk makkelijk water wat de intense smaak zal verminderen.
     
  2. Je kan aardbeien kort in de koelkast bewaren, maar breng ze altijd op kamertemperatuur voor je ervan wilt genieten.
    Alleen dan proef je de echte aardbeismaak.
     
  3. Een aardbei is het ideale, pure tussendoortje.
    Maar wist je dat je aardbei op nog veel andere manieren kan combineren?
    Hier alvast enkele tips:

 

  • Met peper
  • In salades
  • Maak een soepje van aardbei en basilicum
  • Met een bolletje ijs
  • Met verse meringue
  • Snij in carpaccio en besprenkel met balsabamo
  • Maak een variant op de klassieke salade caprese: aardbei, burrata, peper en zout
  • Combineer met gestoofde paddenstoelen, rucola, parmigiano reggiano en olijfolie.