Hoevekapoen Bresse Mieral

Het gevogelte van Bresse, een streek in centraal Frankrijk, ondergaat de strengste controles en volgt de meest rigoureuze regels van heel Europa. Bresse krijgt daarvoor een Appellation d’Origine Contrôlée (AOC), de hoogste bescherming van een label, als tegenprestatie. Als enige gevogelte.  

In CRU stellen we dan ook graag een “specialleke” voor. Het gevogelte van Bresse beschikt over een zeer grote uitloop. Vandaar dat Bresse, kapoenen en kalkoenen gekweekt worden in de boerderijen. Bij de beste producenten selecteert Jean-Claude Miéral persoonlijk de mooiste kuikens. En die kweekt hij verder onder eigen naam. Miéral, en zijn zoon Valéry, baten een eigen slachthuis uit, waar dit gevogelte uiteindelijk terecht komt in Montrevel en Bresse. Gevogelte Miéral is dus de top van de top.

Kapoenen en kalkoenen worden in Bresse enkel gekweekt met oog op eindejaar. Ze zijn alleen dan verkrijgbaar. Tussen haakjes: wat is een kapoen? Een kapoen is een haan wiens “rijbewijs” werd afgenomen. De ex-haan denkt enkel nog aan eten en groeit uit tot een zeer zware, zeer lekkere vogel.