Van januari t.e.m juni is het paringsseizoen van de zeetong, griet, tarbot, heilbot,…
Dan laten we deze vissen met rust.

Het paringsseizoen is op twee manieren een reden om de vissen niet te vangen. De vissen ontwikkelen tijdens het paringsseizoen eitjes en dat kost ze veel kracht en energie. Ze zijn dus magerder en minder rijk van smaak en textuur. De tweede reden is nog belangrijker: als wij de platvissen geen tijd geven zich voort te planten en op krachten te komen, zijn er binnen een aantal jaren geen meer over.

In het voorjaar geven platvissen hun eitjes of hun zaad af, waarop in het water de bevruchting plaatsvindt. Dit heet paaien en gebeurt enkel op vaste plaatsen, afhankelijk van het soort vis. Terwijl de bevruchte eitjes verder groeien, hebben de volwassen vissen tijd nodig om veel te eten en terug op krachten te komen.

Als de platvissen terug op krachten zijn gekomen, boordevol smaak zitten en de textuur optimaal is, kunnen we ze bij CRU terug verantwoord aanbieden. Van eind juni tot half januari kan je dus volop genieten van deze lekkere platvissen.

Inspiratietips:

  • Zeetong meunière: met Sioen hoeveboter, verse tuinkruiden, citroen en voor erbij onze CRU-frietjes en slamix.
  • Tarbot in de oven met wat Ladopetra-olijfolie, peper en zout naar keuze. Serveer er wat aardappelpuree bij en aangestoofde lamsoor met wat peper.
  • Slibtongetjes gebakken in wat Sioen-hoeveboter. Lekker voor erbij: verse pasta en een saus van wat aangestoofde selder en prei met saffraan, witte wijn, peper en zout en visfumet. Voor wie wat extra pit wil, kan er nog wat ras el hanout aan toevoegen.