De skrei is maar enkele weken per jaar verkrijgbaar, meestal tussen januari en april.
Omdat deze kabeljauwachtige in de weken voor Valentijn volop in seizoen is, kreeg hij de bijnaam ‘love fish’.
Deze vis met vast sneeuwwit visvlees smaakt uitzonderlijk zacht en mals.  

Skrei of lovefish van bij CRU versmarkt.

De naam skrei is afgeleid van het Noorse ‘skreid’, wat zwerver betekent. Die naam dankt de vis aan de lange tocht die hij aflegt. Wanneer de winter begint, maakt de skrei een lange zuidwaartse reis van het heldere en ijskoude water van de Noorse Barentszee tot de Lofoten-eilanden om er te paaien en kuit te schieten. Tijdens die tocht door de fjorden verandert ook het voedingspatroon waardoor het visvlees nog vaster en witter wordt.

Wanneer de skrei gevangen wordt, heeft de vis al duizenden kilometers in de vinnen. Door het ijskoude water rond de poolcirkel groeit hij heel traag: hij is pas geslachtsrijp op een leeftijd van 8 tot 12 jaar. Op dat moment is de skrei bijna een meter lang en weegt hij tussen de 3 en 8 kg.

Enkel de kabeljauw die in het seizoen op de Lofoten -een eilandengroep voor de kust van Noorwegen- gevangen wordt, mag skrei genoemd worden. Noorse vissers wachten daar elk jaar op het startsignaal van de havenmeester, die bepaalt wanneer de skrei gevangen mag worden. De vissen arriveren er met duizenden tegelijk en de aankomstperiode is altijd een verrassing: een vaste startdatum van het seizoen is er dus niet. Omdat de vangst streng gereglementeerd is, blijft het visbestand mooi op peil. Zo mogen de vissers alleen skrei vangen tussen 12 en 18 u.

Geen enkele visserijmethode in Noorwegen is aan zo'n strikte regels gebonden als die voor skrei. De vis wordt gevangen met speciale vistuigen: lijnen waaraan een aantal haken met aas zijn bevestigd en achter het schip wordt gesleept. De gevangen vis wordt snel aan dek getrokken. Door deze vangstmethode blijft de skrei relatief onbeschadigd. Daarna wordt de vis in koelcontainers op ijs aan land gebracht.

Hoe klaarmaken?  

Skrei heeft sneeuwwit en vast visvlees, nog zachter en malser dan kabeljauw.
Je kan het op dezelfde manier bereiden: bak in de pan met boter of olijfolie en combineer met aardappeltjes en groenten.

Voeg Skreihaas toe aan favorieten
Skreihaas
Skreihaas ± 200 gr 5200/kg € 52,00 / kg
Dagprijs
Skreihaas

Voeg Skrei met risotto en paddenstoelen toe aan favorieten
Recept Skrei met risotto en paddenstoelen
Hoofdgerecht | Recept

Skrei met risotto en paddenstoelen

Lees meer
Lees meer