In september en oktober wordt er ook in ons land en omstreken naarstig geplukt: het appelseizoen! Zowel de grond als het klimaat in België zijn ideaal om deze vruchten te telen.
CRU-partners Danny Billens, Hellingenfort (Karel Vaes), en Casters fruit telen voor ons verschillende variëteiten. Danny Billens was een van de eerste bioboeren van ons land, en ook de andere drie telen met zorg voor de natuur.

Appels van bij versmarkt Cru.

Variëteiten met een intense smaak  

Doordat laagstambomen economisch aantrekkelijker zijn, zijn er tegenwoordig nog maar weinig hoogstamboomgaarden en is het aanbod zeer beperkt. Elk ras is dus maar een korte tijd beschikbaar. Bij CRU kiezen we voor variëteiten die in de eerste plaats een lekkere smaak hebben. Zo komen we naast moderne rassen ook vaak terecht bij oude, vergeten hoogstamrassen. Bij die oude soorten zijn de zuren iets meer aanwezig en tegelijk mooi in balans met de suikers. Die zuren hebben er trouwens altijd voor gezorgd dat men de appels vroeger in schuren kon bewaren.

Op het juiste moment geplukt  

De vruchten liggen pas op onze CRU-markt als ze op hun best zijn. Een elstar laten we bijvoorbeeld wat langer aan de boom en gaat na het plukken onmiddellijk naar de markt. De braeburn daarentegen bewaren we na de pluk nog even, zodat de sterke zuren milder worden. De delis d’or is dan weer een laat appelras met - dankzij zijn hardheid en dikke schil - een zeer hoge bewaarcapaciteit. Die vind je pas rond februari op onze markt.