Van jonge wortelen met frisgroen loof tot late rassen voor tijdens de winter… In het Waals-Brabantse dorpje Orp-le-Grand teelt onze CRU-partner Joël smaakvolle wortelen in volle grond.   

Wanneer je het charmante boerderijwinkeltje van Ferme Saint-Barbe binnenwandelt, kan je altijd rekenen op de grote lach van Joël. Je voelt je meteen welkom. “Ik heb dit winkeltje geopend in 1994”, begint Joël. “Ik verkoop er onder andere mijn eigen groenten, maar ook vlees van onze eigen kippen, varkens en runderen die opgroeien met de gewassen van onze boerderij.”

Partner Joël van ferme Saint-Barbe.

Passie voor groenten  

“Al van jongs af aan werk ik graag in de tuin”, vervolgt hij. “Ik was altijd op de boerderij van onze buurvrouw te vinden. Na mijn legerdienst ben ik zelf aardappelen beginnen telen, die ik in de buurt verkocht. Op een gegeven moment besloot ik om mijn passie te volgen: fulltime boer worden.”

“Mijn eerste groenten die ik als boer teelde, waren wortelen en prei. Ondertussen teel ik een twintigtal soorten: boontjes, erwtjes, kolen, uien… maar wortel- en knolgewassen blijven mijn specialiteit.”

Het seizoen van wortelen start in maart en loopt tot oktober. Tot september wordt het loof behouden: dan is het bij de oogst frisgroen van kleur. Daarna wordt het valer. “Net zoals bij mensen”, lacht Joël. “Ons haar verliest ook kleur na verloop van tijd.”

 

Vakmanschap   

 “Na het voorbereiden van de grond planten we de zaadjes met een machine. Omdat de grond in maart nog koud is, zaaien we de eerste wortelen op vlakke grond. Voor de tweede zaaiing in april, wanneer de grond wat warmer is, maken we ruggen met losse aarde. Doordat de wortelen makkelijk doorheen de grond kunnen groeien, krijg je mooie, lange wortelen.”

Afhankelijk van de natuur  

 “De belangrijkste stap is de zaadjes laten kiemen. Wortelen hebben het liefst warm weer en regelmatig regen: zonder water groeien ze niet. Wanneer het lang droog is, kunnen ze gekke kronkels vertonen en is de oogst kleiner.”

“Als het weer mee zit, kunnen we na ongeveer 9 weken wortelen oogsten”, vertelt Joël trots. “We spreiden het zaaien, en zo ook het oogsten: elke week zijn er weer nieuwe wortelen klaar.”

Smaak voorop  

Eind oktober, wanneer de dagen korter en kouder worden, oogst Joël alle wortelen. “Doordat we de wortelen met de aarde er nog aan in een frigo bewaren, blijven de goede smaak en vitaminen ook tijdens de winter behouden.”

Om smaakvolle wortelen te telen, moet je rekening houden met verschillende factoren.  “Zo is een rijke grond belangrijk voor dieporanje en lekkere wortels. Omdat we biologisch werken, krijgen de groenten meer tijd om te groeien en is de smaak des te beter”, besluit Joël.