Een van de meest lekkere en meest natuurlijke manieren om een vis in zijn geheel te garen, is onder zoutkorst.       

Vis in zoutkorst van bij versmarkt CRU.

In feite stoomt daarbij de vis in een zeer nauw aansluitende ruimte. Tijdens het braden bakt de zoutkorst immers, ze wordt hard en trekt zich een paar millimeter terug van het visvlees. Op zijn beurt krimpt de vis een beetje tijdens het bakproces. Vis en zout scheiden zich.     

Het gevolg is dat de vis geen overdaad aan zout te verwerken krijgt. Er blijft een licht zilte, zeer verfijnde smaaktoets over. Voor de zoutkorst wordt natuurlijk, grof zeezout gebruikt.

In CRU worden altijd verse goudbrasems klaar gehouden. Ook het deeg voor een zoutkorst ligt in de aanslag. Op jouw vraag bereidt de visboer ter plekke een vis in zoutkorst. Gewoon thuis even in de oven steken en je hebt op een paar minuten een heerlijk visje klaargemaakt.

Bijna alle vissoorten kunnen met deze techniek tot een heerlijk eindresultaat gebracht worden. De voorwaarde is enkel dat de vis volledig wordt gelaten, met kop en vel eraan. En daar is in CRU gelukkig geen gebrek aan. Wilde zeebaars en tarbot zijn klassiekers van de verfijnde keuken die zo gegaard worden. Maar ook griet, poon en zoetwatervissen als riddervis, omble chevalier, zijn zeer geschikt.     

Om thuis zelf aan de slag te kunnen, wordt nu in CRU het zoutdeeg ook apart aangeboden. Het gaat om grof zeezout dat door onze koks vermengd werd met eiwit tot een dikke, korrelige pasta. Dankzij het eiwit bakt de korst mooi egaal krokant. Onze medewerkers van de visafdeling zullen je graag precies vertellen hoe je te werk moet gaan met vis en zoutdeeg en hoe lang de uitgekozen vis in de oven gaat.     

Let wel: als je met zoutdeeg werkt, maak je vis dan niet té lang op voorhand klaar. Laat je hem een dag liggen in de korst, dan zal de zoutsmaak te sterk in de vis getrokken zijn. 

Dagvers bereiden is dus de boodschap!

Voeg Goudbrasem in zoutkorst toe aan favorieten
Goudbrasem in zoutkorst
Goudbrasem in zoutkorst 1000 gr 1650/stuk € 16,50 / kg
Goudbrasem in zoutkorst
Voeg Zeebaars in zoutkorst toe aan favorieten
Zeebaars in zoutkorst
Zeebaars in zoutkorst 1000 gr 1750/stuk € 17,50 / kg
Zeebaars in zoutkorst
Voeg Zoutkorst toe aan favorieten
Zoutkorst
Zoutkorst 500/kg € 5,00 / kg
Zoutkorst